Voormalig Nissan-topman Carlos Ghosn kon ongemerkt uit Japan ontsnappen vanwege een simpele beperking van de bagagescanner op het vliegveld van Osaka, melden The Wall Street Journal en Nikkei Asian Review.
Ghosn ontvluchtte Japan op 29 december in een privévliegtuig nadat hij door privébeveiligers uit zijn huis in Tokio was gesmokkeld en daarna in een grote instrumentenkoffer werd verstopt.
Omdat de koffer te groot was voor de bagagescanner op in de terminal voor privévliegtuigen op Kansai International Airport nabij Osaka, werd hij niet gecontroleerd en bleef Ghosn onopgemerkt.
De koffer was volgens Nikkei Asian Review meer dan een meter lang. Een woordvoerder van de luchthaven zegt tegen The Wall Street Journal dat veiligheidsmedewerkers geacht worden grote bagagestukken te openen en met de hand te controleren.
Minutieuze voorbereiding van ontsnapping Carlos Ghosn
Volgens The Wall Street Journal heeft een 15 man sterk 'ontsnappingsteam' meer dan 20 trips van en naar Japan gemaakt om zwakke plekken op luchthavens te ontdekken. De voorbereidingen op de ontsnapping duurden meer dan drie maanden en in totaal zijn er minstens tien luchthavens getest.
De vrouw van Ghosn, Carole, was volgens meerdere media ook betrokken bij zijn vlucht, maar in een verklaring op 2 januari ontkende Ghosn dat zijn familie een rol heeft gespeeld bij zijn ontsnapping.
Het vliegtuig bracht Ghosn naar de internationale luchthaven Ataturk in Istanbul. Vanaf daar nam hij een tweede privévliegtuig naar de Libanese hoofdstad Beiroet, waar hij in de vroege ochtend van 30 december landde.
Turkije heeft zeven mensen aangehouden in verband met de ontsnapping, onder wie vier piloten.
Ghosn is een Libanees staatsburger en Libanon heeft geen uitleveringsverdrag met Japan. De voormalige CEO van Nissan gebruikte een Frans paspoort en zijn Libanese ID-kaart bij de douane in Beiroet, meldt Reuters.
Libanon heeft gezegd Ghosn niet terug te sturen naar Japan en ook dat hij het land legaal is binnengekomen.
Ghosn zou oorspronkelijk in april van dit jaar in de rechtbank van Tokio verschijnen op verdenking van fraude na zijn arrestatie in november 2018. Hij wordt er van beschuldigd 80 miljoen dollar te hebben verduisterd. Volgens The Wall Street Journal vluchtte hij weg uit Japan nadat hij te horen had gekregen dat zijn rechtszaak zou worden uitgesteld tot april 2021.
In de verklaring van afgelopen dinsdag stelde Ghosn dat hij "niet langer in gijzeling wil worden gehouden door het corrupte Japanse rechtssysteem."
"Ik ben niet gevlucht voor het recht, maar voor onrecht en politieke vervolging", zei hij.
Japanse aanklagers hadden Ghosn onder huisarrest en 24-uursbewaking geplaatst nadat hij in maart 2019 op borgtocht werd vrijgelaten. Ze liet hem niet met zijn vrouw communiceren en gaven hem ook geen vrije toegang tot internet.
De Japanese regering doorbrak zondag het stilzwijgen over de ontsnapping van Ghosn en ging in op zijn beschuldigingen.
"Ons nationale rechtssysteem respecteert de fundamentele mensenrechten en houdt zich aan de correcte procedures om de waarheid te achterhalen in strafzaken. Het vluchten van een verdachte die op borgtocht vrij is, is nooit rechtmatig", liet minister Masako Mori van Justitie weten.
De Japanse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de ontsnapping van Ghosn.